Nóżki kurczaka w kawałkach
Składniki:
- 2, 3 nóżki kurczaka
- fenkuł
- papryka czerwona świeża
- 2 papryczki ostre
- papryka w proszku słodka (łyżka)
- pieprz cayenne (łyżeczka)
- sól morska (łyżka)
- cebula
- olej/oliwa – 2 łyżki
Umyć nóżki. Ostrym nożem usunąć skórkę (najlepiej podważyć i ściągnąć rękami). Usunąć kości, mięso pokroić na dość drobne kawałki. Na patelnię (dobrze grillową) wlać łyżkę oleju, włączyć ogień i jak patelnia się rozgrzeje, położyć skórki i kości (kości dla smaku). Skórki powinny smażyć się ok. 10 minut, tak aby były rumiane i twarde jak chipsy. Od czasu do czasu przewrócić je na drugą stronę. Usmażone, odłożyć na talerz (także wyjąć kości). Mięso obtoczyć w soli, słodkiej papryce i pieprzu cayenne. Wrzucić na patelnię, na której smażyły się skórki. Obsmażyć kawałki mięsa przez 3 minuty i przełożyć (razem z sosem) do żaroodpornego naczynia. Dodać pokrojony w kostkę fenkuł, papryki i cebulę. Polać oliwą, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180 stopniach przez pół godziny. Gotowe danie wyłożyć na półmisek, pokroić skórki na mniejsze kawałki i ułożyć je na wierzchu. Będą chrupiące. Można podawać z ryżem, makaronem, kaszą albo jeść z bagietką.
Smacznego !