Bigos
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 20 dkg mięsa wołowego
- 30 dkg mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka albo szynka)
- 20 dkg mięsa cielęcego
- 20 dkg kiełbasy
- 3 dkg suszonych grzybów
- kilka suszonych, wędzonych śliwek
- 2 cebule
- sól
- 2, 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 nasiona jałowca
- olej do smażenia mięsa
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina (jednak niekoniecznie)
Kapustę poszatkować, gotować w osolonej wodzie ok. 30 minut. Wody powinno być tyle, żeby tylko ją przykryła. Grzyby i śliwki namoczyć (osobno) przez co najmniej godzinę. Wszystkie rodzaje mięs pokroić w kostkę i smażyć (mogą być razem na tej samej patelni), na oleju, przez 40 minut. Posolić, dodać pieprz. Ostatnie 15 minut podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem. Grzyby gotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Wywar zachować. Cebulę pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną kiełbasą na patelni. Kapustę odcedzić, dodać mięso, kiełbasę z cebulą, grzyby z wywarem, pokrojone w paski śliwki, ziarna jałowca, ziele angielskie, liście laurowe. Podlać winem. Wszystko gotować pod przykryciem (pozostawiając małą szczelinę) przez godzinę na małym ogniu.
Smacznego !