Plastry schabu – “kopertki ” z nadzieniem
Składniki:
- Kilka bardzo cienkich plastrów schabu (najlepiej środkowego)
- 2 plastry szynki parmeńskiej albo szwarcwaldzkiej. Tańsza wersja to cienkie plastry wędzonego boczku
- łyżka mąki
- olej/oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- wasabi chrzanowe
- wykałaczki
Plastry schabu rozpłaszczyć albo lekko ubić. Szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ułożyć na środku schabowego plastra. Zawinąć w ” kopertki ” – spiąć wykałaczką. Posolić, doprawić pieprzem. Obtoczyć w mące. Smażyć na patelni, na oleju/oliwie. Obracać tak, aby mięso zrumieniło się z każdej strony. Powinno to trwać ok. 10 minut. Mięso powinno być usmażone, miękkie i kruche.
Gotowe, przełożyć na półmisek, dodać wasabi, i dodatki o wyrazistym smaku: grzybki marynowane, oliwki itp.
Smacznego !
Obszar załączników