Kartoflanka
Składniki:
- 80 dkg ziemniaków
- włoszczyzna
- 3,4 grzybki suszone
- boczek wędzony – 30 dkg
- śmietana – 150 ml – 18 procentowej
- liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Boczek gotować w 2 litrach wody przez pół godziny razem z liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i grzybami. Potem, dodać obrane i pokrojone :włoszczyznę i ziemniaki. Wyjąć boczek. Resztę gotować przez 15 minut. Posolić, dodać pieprz. Pod koniec, przelać do kubka trochę wywaru z zupy, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do zupy. Boczek pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zamiast boczku, warzywa można gotować w dwóch litrach bulionu a do gotowej zupy dodać grzanki (pokrojone w kostkę dwie kromki chleba uprzednio podsmażyć na maśle, na rumiano).
Smacznego !