Zupa pieczarkowo-boczniakowa
Składniki:
- 10 pieczarek
- 10 boczniaków
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- por
- łyżka masła
- śmietana – 2 łyżki
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Pieczarki obrać, oczyścić, pokroić tylko bardzo duże, resztę zostawić w całości (tak samo boczniaki) – podczas obróbki trochę się skurczą. Marchewkę, pietruszkę, seler – obrać, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Por obrać z wierzchniej skóry (jeśli jest gruba), umyć, pokroić w krążki (zielone części na razie zostawić). Grzyby i warzywa (białe krążki pora) wrzucić na patelnię, na rozgrzane masło i smażyć przez 10 minut. Mieszać. Pod koniec posolić, doprawić pieprzem. W garnku zagotować 2 litry bulionu, dodać warzywa i grzyby z patelni. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać zielone krążki pora (będzie bardziej delikatny ale chrupiący). Do gotowej zupy wlać śmietanę, posypać natką pietruszki.
Smacznego !