Zupa z pierożkami Wonton
Składniki:
- litr bulionu (warzywnego albo drobiowego)
- liść kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm startego imbiru
- szczypiorek
- łyżka sosu sojowego
Ciasto na pierożki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki gorącej wody
Farsz na ok. 18 pierożków:
- 250 g wieprzowiny mielonej (dobra z szynki)
- papryczka chili
- 1 cm startego imbiru
- dymka ze szczypiorem
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżeczka sosu ostrygowego
- sól
Składniki do ciasta połączyć i bardzo dokładnie wyrobić. Ciasto powinno by miękkie i elastyczne. Do mięsa dodać bardzo drobno posiekaną chili, starty imbir, drobno pokrojoną dymkę ze szczypiorem, sos sojowy, sos ostrygowy, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i wyciąć z niego kwadraty albo koła (ok. 9 cm – bok, średnica). Na środku każdego układać farsz. Zebrać brzegi ciasta do góry, zlepić i zakręcić. Bulion zagotować, wrzucić do niego pokrojony w cienkie paski liść kapusty pekińskiej, dodać imbir, czosnek i sos sojowy. Dodać pierożki. Gotować na średnim ogniu przez 15, 20 minut (mięso surowe musi się dobrze ugotować). Gotową zupę posypać szczypiorkiem.
Inna wersja farszu do pierożków: do wyżej podanych składników można dodać drobno pokrojone krewetki.
Smacznego !