Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zupa z pierożkami Wonton z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 5 Luty, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Zupa z pierożkami Wonton

Składniki:
  • litr bulionu (warzywnego albo drobiowego)
  • liść kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm startego imbiru
  • szczypiorek
  • łyżka sosu sojowego
Ciasto na pierożki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki gorącej wody
Farsz  na ok. 18 pierożków:
  • 250 g wieprzowiny mielonej (dobra z szynki)
  • papryczka chili
  • 1 cm startego imbiru
  • dymka ze szczypiorem
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka sosu ostrygowego
  • sól
Składniki do ciasta połączyć i bardzo dokładnie wyrobić. Ciasto powinno by miękkie i elastyczne. Do mięsa dodać bardzo drobno posiekaną chili, starty imbir, drobno pokrojoną dymkę ze szczypiorem, sos sojowy, sos ostrygowy, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i wyciąć z niego kwadraty albo koła (ok. 9 cm – bok, średnica). Na środku każdego układać farsz. Zebrać brzegi ciasta do góry, zlepić i zakręcić. Bulion zagotować, wrzucić do niego pokrojony w cienkie paski liść kapusty pekińskiej, dodać imbir, czosnek i sos sojowy. Dodać pierożki. Gotować na średnim ogniu przez 15, 20 minut (mięso surowe musi się dobrze ugotować). Gotową zupę posypać szczypiorkiem.
Inna wersja farszu do pierożków: do wyżej podanych składników można dodać drobno pokrojone krewetki.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)