Bułeczki drożdżowe
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g roztopionego, wystudzonego masła
- 3 żółtka
- 1 białko
- 1, 3 paczki świeżych drożdży albo 8 g drożdży suszonych
- kruszonka:
- 7 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1,4 kostki zimnego masła
Drożdże włożyć do miseczki, posypać łyżką cukru, wymieszać, dodać łyżkę mąki, wymieszać, zalać połową szklanki ciepłego mleka (nie może być za gorące). Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Potem, połączyć je z mąką, cukrem, żółtkami i masłem. Wyrobić ciasto tak, żeby było gładkie. Przykryć je ściereczką (w misce), odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formować kulki na bułeczki, lekko je spłaszczać i układać na blasze, na papierze do pieczenia. Wcześniej, połączyć składniki na kruszonkę, wyrobić, formować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Przygotowane bułeczki do pieczenia posmarować białkiem, posypać kruszonką (ciasto z lodówki zetrzeć na grubej tarce). Piec w piekarniku, w 180 stopniach przez 22 minuty. Gotowe, można posypać cukrem pudrem. Bułeczki można upiec z nadzieniem – ulubionymi owocami albo konfiturą. Wówczas, należy bardziej rozwałkować kawałki ciasta, na każdy kawałek nakładać nadzienie, zlepiać jak pierogi i formować kulkę. Reszta – jak wyżej.
Smacznego !