Wieprzowina, boczek, kiełbaski, grillowane z warzywami
Składniki:
- kilka plastrów łopatki wieprzowej (ilość zależy od apetytu)
- kiełbaski
- kilka plastrów boczku wędzonego
- pęczek dymki
- por
- kilka ząbków czosnku (w łupinach)
- kilka jalapeno
- papryczka chili (jedna albo więcej, w zależności od upodobań do ostrzejszych dań)
- oliwa
- pieprz cayenne
- papryka słodka w proszku
- sól
- patelnia grillowa
Plastry łopatki rozbić ostrym nożem z obu stron, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski, posolić, dodać pieprz cayenne, paprykę, wszystko polać oliwą. Wymieszać. Rozgrzać patelnię, ułożyć mięso, boczek i nacięte z obu stron kiełbaski. Po dwóch minutach dodać wcześniej umyte : por, dymkę, jalapeno, chili, ząbki czosnku (wszystko w całości, czosnek w łupinkach). Polać trochę oliwą i grillować około dwudziestu minut. Od czasu do czasu składniki odwracać na drugą stronę. Na 5 minut przed końcem warto wszystko przykryć folią aluminiową.
Smacznego !