Ryba po grecku
Składniki:
- 70 dkg dorsza – najlepiej polędwicy ale może być mintaj albo morszczuk. Jeśli mrożone to 8, 9 kostek.
- pół selera
- pietruszka
- 2 marchewki
- por
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka soli
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego ( jest neutralny w smaku )
- łyżka masła
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i obrane cebule – pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić olej z masłem, wrzucić rybę (mrożone bez rozmrażania). Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu obracać. Dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, posolić, i smażyć wszystko przez 15 minut. Mieszać. Ryba powinna się rozpaść w warzywach. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.
Smacznego !