Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bananowe Pączki domowe z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 27 Luty, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Bananowe Pączki domowe

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru (jak ktoś woli słodsze, to trzy)
  • jajko
  • 7 g drożdży instant albo świeżych (połączyć z 3 łyżkami bardzo ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru)
  • laska wanilii
  • 3 banany – jak małe, to cztery
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
Połączyć mąkę z cukrem i cynamonem,  wymieszać. Dodać wanilię, jajko, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone, ostygnięte masło. Wszystko wymieszać. Banany obrać, pokroić w krążki, rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta. Odstawić w misce, przykryte ściereczką na godzinę. W garnku rozgrzać olej – najlepiej pól litra, dwiema łyżkami formować kule (ciasto jest mokre) i wrzucać na rozgrzany olej. Pączki po kilkunastu sekundach odwracać na drugą stronę. Zarumienione, wyjmować , najlepiej na papierowy ręcznik. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem, przystroić świeżym bananem.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)