Bananowe Pączki domowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół kostki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru (jak ktoś woli słodsze, to trzy)
- jajko
- 7 g drożdży instant albo świeżych (połączyć z 3 łyżkami bardzo ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru)
- laska wanilii
- 3 banany – jak małe, to cztery
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder
Połączyć mąkę z cukrem i cynamonem, wymieszać. Dodać wanilię, jajko, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone, ostygnięte masło. Wszystko wymieszać. Banany obrać, pokroić w krążki, rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta. Odstawić w misce, przykryte ściereczką na godzinę. W garnku rozgrzać olej – najlepiej pól litra, dwiema łyżkami formować kule (ciasto jest mokre) i wrzucać na rozgrzany olej. Pączki po kilkunastu sekundach odwracać na drugą stronę. Zarumienione, wyjmować , najlepiej na papierowy ręcznik. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem, przystroić świeżym bananem.
Smacznego !