Kawałki kurczaka smażone z białą kapustą
Składniki:
- 4 pałeczki kurczaka albo pierś
- 1/3 niedużej główki białej kapusty
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka sosu ostrygowego
- pieprz cayenne
- słodka papryka
- sól
- 3 łyżki oliwy
- papryczka chili albo jalapeno
Pałeczki kurczaka albo piersi umyć, posolić, obtoczyć w słodkiej papryce i pieprzu cayenne. Polać oliwą. Piec, w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku (pałeczki przez godzinę, piersi ok. 20 minut.) w 180 stopniach. Po 15 minutach podlać 1/4 szklanki gorącej wody. Gotowe, pokroić na małe kawałki. Białą kapustę poszatkować, sos z pieczenia drobiu przelać na patelnię, dodać obrany i pokrojony w krążki czosnek i smażyć to przez 5 minut. Dodać sos ostrygowy, wymieszać, po minucie włożyć kawałki kurczaka i smażyć wszystko jeszcze przez trzy minuty. Na koniec dodać posiekane chili.
Smacznego !