Żeberka z kiełbaskami i boczkiem duszone w kapuście
Składniki:
- 70 dkg żeberek wieprzowych
- 6 małych kiełbasek śląskich albo innych
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1 kg kapusty kiszonej
- 4 cebule
- łyżeczka kminku
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki gorącej wody
- duży garnek
Kapustę poszatkować ale ie za drobno, żeberka umyć, podzielić na kilka małych kawałków, posolić, obtoczyć w pieprzu. Cebulę obrać, pokroić w krążki albo piórka. Boczek pokroić na plastry. Na dole garnka ułożyć 1/3 kapusty, na niej położyć dwa, trzy kawałki żeberek, 3 kiełbaski, trochę boczku. Na to pokrojoną cebulę, posypać wszystko papryką i kminkiem. Dodać liście laurowe. Następnie ułożyć kolejną warstwę kapusty, żeberek, kiełbasek, boczku i cebuli. Doprawić jak wyżej i przykryć kapustą. Wlać gorącą wodę, przykryć garnek pokrywką i dusić na średnim ogniu przez co najmniej 2 i pół godziny. Żeberka powinny być miękkie.
Smacznego !