Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Żeberka z kiełbaskami i boczkiem duszone w kapuście z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 27 Marzec, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Żeberka z kiełbaskami i boczkiem duszone w kapuście

Składniki:
  • 70 dkg żeberek wieprzowych
  • 6 małych kiełbasek śląskich albo innych
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 cebule
  • łyżeczka kminku
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki gorącej wody
  • duży garnek
Kapustę poszatkować ale ie za drobno, żeberka umyć, podzielić na kilka małych kawałków, posolić, obtoczyć w pieprzu. Cebulę obrać, pokroić w krążki albo piórka. Boczek pokroić na plastry. Na dole garnka ułożyć 1/3 kapusty, na niej położyć dwa, trzy kawałki żeberek, 3 kiełbaski, trochę boczku. Na to pokrojoną cebulę, posypać wszystko papryką i kminkiem. Dodać liście laurowe. Następnie ułożyć kolejną warstwę kapusty, żeberek, kiełbasek, boczku i cebuli. Doprawić jak wyżej i przykryć kapustą. Wlać gorącą wodę, przykryć garnek pokrywką i dusić na średnim ogniu przez co najmniej 2 i pół godziny. Żeberka powinny być miękkie.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)