Cykoria z szynką i serem zapiekana pod beszamelem – Les chicons au gratin
Składniki:
- 3, 4 cykorie
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki mleka
- 50 g masła
- kawałek startej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- sok z cytryny
- 15 dkg startego sera – mogą być różne gatunki
Cykorie umyć, zrobić lekkie nacięcia wzdłuż (podczas gotowania cykorie znacznie pozbędą się goryczki), włożyć do osolonej wody, dodać sok z cytryny i gotować ok. 10 minut. Następnie, cykorie odcedzić i po 2 minutach zawinąć je w szynkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na patelni rozpuścić masło, dodać mleko, śmietanę, gałkę muszkatołową, pieprz. Mieszać na gładką masę. Zalać nią cykorie, posypać startym serem i piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Smacznego !