Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Cykoria z szynką i serem zapiekana pod beszamelem – Les chicons au gratin z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 6 Kwiecień, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Cykoria z szynką i serem zapiekana pod beszamelem – Les chicons au gratin

Składniki:
  • 3, 4 cykorie
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki  śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g masła
  • kawałek startej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny
  • 15 dkg startego sera – mogą być różne gatunki
Cykorie umyć, zrobić lekkie nacięcia wzdłuż (podczas gotowania cykorie znacznie pozbędą się goryczki), włożyć do osolonej wody, dodać sok z cytryny i gotować ok. 10 minut. Następnie, cykorie odcedzić i po 2 minutach zawinąć je w szynkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na patelni rozpuścić masło, dodać mleko, śmietanę, gałkę muszkatołową, pieprz. Mieszać na gładką masę. Zalać nią cykorie, posypać startym serem i piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)