Golonka gotowana
Składniki
golonka wieprzowa
włoszczyzna
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
sól
Umytą golonkę włożyć do garnka z wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po zagotowaniu, usunąć ścięte białko. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić. Gotować na średnim ogniu. Po pół godzinie wyjąć włoszczyznę ( po ostygnięciu można z niej zrobić sałatkę jarzynową ). Golonkę gotować dalej, co najmniej przez trzy godziny. Można ją jeść z chrzanem albo z musztardą a z wywaru w której się gotowała np. zupę – pomidorową, dodając koncentrat lub przecier pomidorowy, gotując przez 2 minuty a na koniec śmietanę albo ogórkową – dodając starte ogórki kiszone, gotując przez 2 minuty i na koniec śmietanę. Można tez zrobić krupnik, dodając umytą kaszę jęczmienną lub pęczak i pokrojone w kostkę ziemniaki – gotować przez 20 minut.
Smacznego !