Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Mazurek kajmakowy z malinami i miętą

Redaktor admin on 18 Kwiecień, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Mazurek kajmakowy z malinami i miętą

Składniki:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • maliny
  • listki mięty
  • płatki migdałów
  • spód:
    • 250 g mąki
    • 100 g cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 160 g masła
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Po tym czasie, puszkę wyjąć, zostawić do ostygnięcia. Formę o wymiarach 20/30 cm albo okrągłą, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec na złoty kolor w 190 stopniach przez 15 minut. Po ostygnięciu posmarować masą kajmakową (zawartość ostygniętej puszki), posypać płatkami migdałów, ułożyć maliny i przystroić listkami mięty.

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)