Mazurek kajmakowy z malinami i miętą
Składniki:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- maliny
- listki mięty
- płatki migdałów
- spód:
- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 160 g masła
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Po tym czasie, puszkę wyjąć, zostawić do ostygnięcia. Formę o wymiarach 20/30 cm albo okrągłą, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec na złoty kolor w 190 stopniach przez 15 minut. Po ostygnięciu posmarować masą kajmakową (zawartość ostygniętej puszki), posypać płatkami migdałów, ułożyć maliny i przystroić listkami mięty.