Szaszłyki
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 20 dkg wędzonego boczku
- cukinia
- papryki: żółta, czerwona i zielona
- kilka pieczarek
- cebula
Marynata:
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki oliwy
- łyżka mielonej papryki słodkiej
- pół łyżeczki pieprzu
- folia aluminiowa
Umyte piersi kurczaka pokroić na kawałki (ok. 3 cm), umyte: cukinię pokroić w krążki (ze skórką), paprykę w paski – niezbyt cienkie, cebulę w krążki, boczek w paski. Składniki marynaty połączyć, wymieszać, włożyć do niej kawałki kurczaka na 15 minut. Na desce układać kawałki folii aluminiowej ( tyle, żeby było można zawinąć szaszłyki ), nad nią nakładać na patyczki ; kurczaka, boczek, cebulę, papryki, cukinię, pieczarki. Wszystko polewać marynatą i zawijać w rulon. Końcówki ścisnąć. Tak zawinięte szaszłyki ułożyć na naczyniu żaroodpornym (szaszłyki z obu stron powinny wystawać zza naczynia). Piec w 180 stopniach (funkcja grill) przez półtorej godziny.
Smacznego !