Plastry schabu duszone w sosie
Składniki:
- 6 plastrów schabu środkowego
- listki świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz cayenne
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 l bulionu
- łyżeczka maggi
- 4 łyżki śmietany do zup
- łyżka oleju
- łyżeczka masła
Plastry schabu posolić, dodać pieprz cayenne – troszeczkę albo więcej, w zależności od upodobań do ostrości . Obsmażyć je z obu stron, na patelni, na oleju, z dodatkiem masła. Przełożyć do rondla (razem z sosem z patelni). Zalać gorącym bulionem, dodać listki rozmarynu, gałkę muszkatołową i gotować przez godzinę na małym ogniu. Dodać śmietanę, maggi i podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Podawać z ryżem i zielonymi dodatkami, na przykład z surówką z młodej kapusty w sosie winegret (wymieszane: oliwa, sok z cytryny, odrobina soli i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę).
Smacznego !