Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Plastry schabu duszone w sosie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 6 Maj, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Plastry schabu duszone w sosie

Składniki:
  • 6 plastrów schabu środkowego
  • listki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 l bulionu
  • łyżeczka maggi
  • 4 łyżki śmietany do zup
  • łyżka oleju
  • łyżeczka masła
Plastry schabu posolić, dodać pieprz cayenne – troszeczkę albo więcej, w zależności od upodobań do ostrości :) . Obsmażyć je z obu stron, na patelni, na oleju, z dodatkiem masła. Przełożyć do rondla (razem z sosem z patelni). Zalać gorącym bulionem, dodać listki rozmarynu, gałkę muszkatołową i gotować przez godzinę na małym ogniu. Dodać śmietanę, maggi i podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Podawać z ryżem i zielonymi dodatkami, na przykład z surówką z młodej kapusty w sosie winegret (wymieszane: oliwa, sok z cytryny, odrobina soli i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę).
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)