Ryż zapiekany z warzywami
Składniki:
- szklanka ryżu
- 3 duże pomidory
- 2 cebule
- szklanka zielonego groszku
- 3 średnio ostre papryczki
- 2 młode marchewki
- fenkuł
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- kilka plastrów żółtego, twardego sera
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przesypać do żaroodpornego naczynia. Umyte i obrane marchewki oraz fenkuł pokroić w kostkę. Smażyć na oliwie, na patelni, przez 5 minut. Dodać pokrojone papryczki, cebule i pokrojone w ćwiartki pomidory. Wszystko dusić przez 10 minut. Gotowe, polać na ryż, dodać groszek a na wierzch plastry sera. Posolić, doprawić pieprzem. Piec w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.