Pierogi z jagodami
Składniki:
- 50 dkg jagód
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki wrzącej wody
- łyżeczka soli
- łyżka cukru pudru
- śmietana albo jogurt do polania
Ciasto:
Do mąki wsypać sól, dodać rozpuszczone masło i łyżeczką wlewać gorącą wodę. Mieszać. Zagnieść aż powstanie elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i odstawić na pół godziny. Jagody wypłukać, odsączyć i delikatnie wymieszać z cukrem pudrem. Na stolnicy albo na blacie, posypanym mąką, rozwałkować ciasto i wykroić szklanką kółka. Do środka nakładać łyżeczką jagody, składać kółka na pół i zlepiać. W garnku zagotować lekko posoloną wodę, wrzucić pierogi. Jak wypłyną, gotować jeszcze przez minutę. Podawać ze śmietaną albo z jogurtem.
Smacznego !