Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pierogi z jagodami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 18 Sierpień, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pierogi z jagodami

Składniki:
  • 50 dkg jagód
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • łyżeczka  soli
  • łyżka cukru pudru
  • śmietana albo jogurt do polania
Ciasto:
Do mąki wsypać sól, dodać rozpuszczone masło i łyżeczką wlewać gorącą wodę. Mieszać. Zagnieść aż powstanie elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i odstawić na pół godziny. Jagody wypłukać, odsączyć i delikatnie wymieszać z cukrem pudrem. Na stolnicy albo na blacie, posypanym mąką, rozwałkować ciasto i wykroić szklanką kółka. Do środka nakładać łyżeczką jagody, składać kółka na pół i zlepiać. W garnku zagotować lekko posoloną wodę, wrzucić pierogi. Jak wypłyną, gotować jeszcze przez minutę. Podawać ze śmietaną albo z jogurtem.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)