Składniki :
Kopytka
1 kg obranych ziemniaków
200 g mąki
jajko
Warzywa : kolorowe papryki – liczba według uznania, kilka ząbków czosnku, 2 cebule średnie
sól
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, cebule obrać, pokroić. Na rozgrzaną oliwę, na patelni grillowej, wrzucać warzywa i czosnek w łupinkach. Po 3 minutach dodać masło, posolić i grillować przez 10 minut. Od czasu do czasu Przemieszać. Przykryć pokrywką i podgrzewać na średnim ogniu jeszcze przez 5 minut. W międzyczasie przygotować kopytka : ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków albo bardzo dokładnie ubić. Dodać mąkę i jajko. Całość zagnieść na jednolitą masę. Na stolnicy albo blacie rozsypać trochę mąki, ciasto podzielić na 6 części. Formować wałki, lekko spłaszczając i ciąć ukośnie na kawałki. Kopytka wrzucić do osolonej, wrzącej wody. Po ich wypłynięciu gotować przez 2 minuty. Najlepiej gotować partiami. Gotowe, wyjąć łyżką cedzakową, obok ułożyć warzywa, sosem polać kopytka.
Smacznego !
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Portale i media spolecznosćiowe: