Składniki:
Golonka jedna albo dwie
korzeń pietruszki
marchewka
cebula
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
8 goździków
20 ziaren pieprzu
sól – 4 łyżki
główka czosnku
bejca :
4 łyżki musztardy chrzanowej
łyżka miodu
1/3 szklanki wywaru z gotowania golonki
Do dużego naczynia nalać zimną wodę, tyle, żeby przykryła golonki. Dodać pokrojone w plastry : marchewkę, pietruszkę, cebulę, przekrojoną na pół główkę czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki. Wymieszać żeby sól się rozpuściła. Golonki zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki najlepiej na 48 godzin. Po tym czasie wyjąć golonki z marynaty, włożyć do garnka, zalać świeżą wodą, dodać warzywa i przyprawy tak jak do marynaty i gotować przez 2 godziny pod przykryciem. Następnie przełożyć golonki do naczynia żaroodpornego, posmarować je wymieszaną wcześniej bejcą, dodać wywar ( 1/3 szklanki ). Zapiekać w piekarniku ( góra -dół ) przez 2 i pół godziny w temperaturze 160 stopni.
Smacznego !
–