Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Golonka pieczona.

Redaktor admin on 7 Styczeń, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.


Składniki:

Golonka jedna albo dwie

korzeń pietruszki

marchewka

cebula

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

8 goździków

20 ziaren pieprzu

sól – 4 łyżki

główka czosnku

bejca :

4 łyżki musztardy chrzanowej

łyżka miodu

1/3 szklanki wywaru z gotowania golonki

Do dużego naczynia nalać zimną wodę, tyle, żeby przykryła golonki. Dodać pokrojone w plastry : marchewkę, pietruszkę, cebulę, przekrojoną na pół główkę czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki. Wymieszać żeby sól się rozpuściła. Golonki zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki najlepiej na 48 godzin. Po tym czasie wyjąć golonki z marynaty, włożyć do garnka, zalać świeżą wodą, dodać warzywa i przyprawy tak jak do marynaty i gotować przez 2 godziny pod przykryciem. Następnie przełożyć golonki do naczynia żaroodpornego, posmarować je wymieszaną wcześniej bejcą, dodać wywar ( 1/3 szklanki ). Zapiekać w piekarniku ( góra -dół ) przez 2 i pół godziny w temperaturze 160 stopni.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)