kaczka
3 jabłka – szara reneta
majeranek
sól
pieprz
ocet balsamiczny
Kaczkę umyć, wyjąć szyjkę ze środka ( tak jest pakowana świeża w sklepach ) Ułożyć ją obok kaczki w brytfance. Mięso posolić, przyprawić pieprzem i sporą ilością majeranku. Do wnętrza kaczki włożyć ćwiartki jabłek ( obranych albo nie ). Otwór zszyć bawełnianą nicią albo spiąć wykałaczkami. Piec w piekarniku ( opcja góra dół ) przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach, potem przykryć kaczkę folią aluminiową i piec przez półtorej godziny w 180 stopniach. Przez kolejne 40 minut piec ją bez folii, w tej samej temperaturze, od czasu do czasu polewając ją stopionym tłuszczem i smarując ( najlepiej pędzelkiem ) octem balsamicznym. Powstanie rumiana glazura i chrupiąca skórka.
Smacznego !
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej