Składniki :
1 kg mięsa wołowego – pierwsza krzyżowa
3 ogórki kiszone
2 zielone papryki
1 czerwona papryka
2 cebule białe
2 cebule czerwone
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz cayenne
papryka słodka w proszku
sól
łyżka masła
olej 3 łyżki
wykałaczki
bulion warzywny albo drobiowy
Kotlety rozbić, posolić z obu stron. Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części. Każdą część ogórka ułożyć pośrodku kotleta i zwinąć. Końce spiąć wykałaczkami. Posypać pieprzem cayenne i papryką słodką w proszku. Obsmażyć z każdej strony na oleju, na patelni. Ułożyć w szerokim garnku. Na drugiej patelni rozpuścić masło, wrzucić wcześniej pokrojone w kostkę papryki i cebule. Smażyć przez 5 minut. Mieszać. Gotowe, dodać do garnka z kotletami. Zalać gorącym bulionem ( warzywnym albo drobiowym ) tak, żeby wywar tylko przykrył składniki. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane ząbki czosnku. Spróbować i ewentualnie doprawić solą. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez dwie godziny. Aby zagęścić wywar, zmieszać 3 łyżeczki mąki z zimną wodą, wymieszać żeby nie było grudek i na 5 minut przed końcem wlać do wywaru. Dobrym dodatkiem do zrazów z takim sosem jest ryż, kasza albo makaron.
Smacznego !
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Portale i media spolecznosćiowe: