Składniki :
cukinia
czerwona cebula
papryka żółta
garść pomidorków koktajlowych
listki bazylii
mozzarella
ciasto do pizzy ( świeże, zwinięte w rulon, dostępne w sklepach )
sól
pieprz
łyżka oleju/oliwy
Paprykę pokroić na dość małe kawałki ( bez gniazd nasiennych ), cebule obrać z wierzchniej skórki, pokroić w kostkę ale niezbyt drobną. Cukinię umyć, pokroić w krążki ( razem ze skórką ). Warzywa smażyć na oleju lub oliwie przez 5 minut. Przełożyć do brytfanki ( 18/25 m ). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posolić, doprawić pieprzem. Przesunąć wszystko od brzegów. Na wierzch nałożyć rozwinięte z papieru ciasto, lekko zwijając jego brzegi z każdej strony, tak, żeby ” otulić ” warzywa. Piec w piekarniku, w 180 stopniach przez 15 minut. Jak ciasto będzie zarumienione, wyjąć brytfankę i nałożyć pizzę na deskę albo talerz ciastem do dołu. Dodać pokruszoną mozzarellę i listki bazylii.
Smacznego !