Składniki :
1 kg wątróbki drobiowej
3 jabłka twarde, kwaśne ( dobra jest szara reneta )
sól
pieprz
2 łyżki masła do smażenia wątróbek
mała łyżeczka masła do jabłek
mąka do obtoczenia wątróbek
Wątróbki oczyścić z błon i ewentualnie z żółci. Umyć, obtoczyć w mące. Smażyć na maśle, na patelni, przez 15 minut ( skórka powinna być zrumieniona). Jabłka obrać, pokroić na dość małe kawałki, poddusić na maśle, po 5 minutach dodać odrobinę wody. Po 10 minutach smażenia wątróbki dodać do niej jabłka. Posolić, przyprawić pieprzem i smażyć dalsze 5 minut, delikatnie mieszając. Do wątróbki można też dodać zeszkloną cebulę uprzednio podsmażając ją razem z jabłkami.
Smacznego !