Składniki :
perliczka
kilka plastrów boczku surowego
jabłko – kwaśne, twarde
łyżka żurawiny ( do kupienia w słoikach w wielu sklepach )
majeranek
owoce jałowca – 10
pieprz
sznurek bawełniany
solanka :
2 litry zimnej wody
4 łyżki soli
Perliczkę włożyć do solanki ( wymieszać sól z wodą w garnku) i schować do lodówki na 10, 12 godzin. Potem umyć perliczkę, do jej wnętrza włożyć kawałki jabłka z żurawiną, dodać majeranku. Otwór spiąć wykałaczkami albo zszyć. Posypać ją pieprzem, majerankiem, nie solić, bo już była w solance. Od dołu i od góry ułożyć na perliczce plastry boczku. Obwiązać sznurkiem bawełnianym ( specjalnym do mięs, może być czerwony – nie farbuje ale powinien mieć certyfikat. Taki kupuje się w specjalistycznych sklepach ). Ułożyć perliczkę w naczyniu żaroodpornym albo innym do pieczenia. Wsypać owoce jałowca. Piec przez pół godziny w 230 stopniach, potem przez pół godziny w 200 stopniach i jeszcze przez pół godziny w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Można podlać szklanką gorącej wody albo bulionu.
Smacznego !