Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bułeczki z czarnuszka

Redaktor admin on 10 Luty, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

Rozczyn drożdżowy

20 g drożdży
1/5 szklanki ciepłego mleka
łyżeczka cukru

Składniki na ciasto :

550 g mąki
200 g ostygniętego mleka
2 jajka – jedno do posmarowania wierzchów bułeczek
50 g stopionego masła ( ostygniętego )
łyżeczka soli
rozczyn drożdżowy

czarnuszka

Drożdże pokruszyć w miseczce, posypać cukrem, wlać ciepłe mleko, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, masło, dodać sól i gotowy rozczyn drożdżowy. Mieszać najpierw łyżką, potem wyrabiać ciasto rękami – mniej więcej przez 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od dłoni i być gładkie. Uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie znowu trochę wyrobić a potem podzielić na male kawałki. Z nich  formować bułeczki ( lekko spłaszczając ). Ułożyć je na blasze, na papierze do pieczenia ), naciąć na krzyż nożem ( nie przekroić ), posmarować rozbełtanym jajkiem ( najlepiej  mieć pędzelek do takich czynności ), posypać czarnuszką i piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30 minut. Najlepiej na środkowej półce.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)