Składniki :
Rozczyn drożdżowy
20 g drożdży
1/5 szklanki ciepłego mleka
łyżeczka cukru
Składniki na ciasto :
550 g mąki
200 g ostygniętego mleka
2 jajka – jedno do posmarowania wierzchów bułeczek
50 g stopionego masła ( ostygniętego )
łyżeczka soli
rozczyn drożdżowy
czarnuszka
Drożdże pokruszyć w miseczce, posypać cukrem, wlać ciepłe mleko, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, masło, dodać sól i gotowy rozczyn drożdżowy. Mieszać najpierw łyżką, potem wyrabiać ciasto rękami – mniej więcej przez 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od dłoni i być gładkie. Uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie znowu trochę wyrobić a potem podzielić na male kawałki. Z nich formować bułeczki ( lekko spłaszczając ). Ułożyć je na blasze, na papierze do pieczenia ), naciąć na krzyż nożem ( nie przekroić ), posmarować rozbełtanym jajkiem ( najlepiej mieć pędzelek do takich czynności ), posypać czarnuszką i piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30 minut. Najlepiej na środkowej półce.
Smacznego !