Składniki :
1/2 kg mięsa wołowego mielonego
1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego
70 dkg pasty pomidorowej
2 sosy bolognese ( w proszku, bez konserwantów, barwników i glutaminianu sodu – do kupienia w sklepach )
makaron spaghetti – najlepiej świeży do kupienia w foliach próżniowych ale może być inny
koperek
sól
pieprz
ser starty – albo twardy żółty albo parmezan lub inny, według uznania
olej do smażenia mięsa – 4 łyżki
Oba mięsa połączyć w misce, rozdrobnić widelcem, tak żeby nie było grudek, posolić, doprawić pieprzem. Smażyć na oleju, na patelni do czasu aż mięso nie będzie różowe i wchłonie sos. Następnie przełożyć je do garnka. Przygotować sos bolognese : zawartość każdej torebki wymieszać w 3/4 kubka z ciepła wodą ( czyli muszą być 2 kubki z sosem ). Zalać nimi mięso w garnku. Dodać pastę pomidorową i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Połączyć z mięsem ( albo wymieszać z sosem albo podawać makaron i mięso osobno ). Posypać startym serem i koperkiem.
Smacznego !