Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Redaktor admin on 11 Marzec, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

4 szklanki mąki pszennej

4 jajka

3/4 szklanki cukru

10 dkg drożdży

szklanka oleju

3/4 szklanki letniego mleka

szczypta soli

cukier puder do posypania

Do miski wrzucić pokruszone drożdże, na nie wsypać cukier, potem roztrzepane jajka, na jajka wlać olej, potem mleko, wsypać mąkę i szczyptę soli. Wszystko dodawać warstwowo, na całej powierzchni. Ważna jest kolejność składników – tak jak w przepisie. Miskę przykryć folią spożywczą albo ściereczką i odstawić na trzy godziny. Po tym czasie krótko ale dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką – nie rękami, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach przez 40 minut. Zostawić na kratce w piekarniku do wystygnięcia. Gotowe, posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)