Składniki :
4 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
10 dkg drożdży
szklanka oleju
3/4 szklanki letniego mleka
szczypta soli
cukier puder do posypania
Do miski wrzucić pokruszone drożdże, na nie wsypać cukier, potem roztrzepane jajka, na jajka wlać olej, potem mleko, wsypać mąkę i szczyptę soli. Wszystko dodawać warstwowo, na całej powierzchni. Ważna jest kolejność składników – tak jak w przepisie. Miskę przykryć folią spożywczą albo ściereczką i odstawić na trzy godziny. Po tym czasie krótko ale dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką – nie rękami, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach przez 40 minut. Zostawić na kratce w piekarniku do wystygnięcia. Gotowe, posypać cukrem pudrem.
Smacznego !