Składniki :
70 dkg mięsa mielonego wieprzowego
50 dkg mięsa mielonego wołowego
por duży albo dwa małe
pęczek natki pietruszki
jajko
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Mięso wołowe i wieprzowe włożyć do miski, posolić, doprawić pieprzem. Por umyć, przekroić wzdłuż na pół a potem w poprzek na małe kawałki. Natkę pietruszki umyć, posiekać. Wszystko dodać do mięsa. Wbić jajko i wlać oliwę. Dokładnie wymieszać. Brytfankę o wymiarach 35/12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Powinno być go tyle, żeby z obu stron przykryć nim mięso. Piec w piekarniku, w 200 stopniach przez godzinę, potem jeszcze przez godzinę w 180 stopniach. Po ostygnięciu należy przełożyć mięso do nowego, czystego papieru do pieczenia . W ten sposób mięso nie wyschnie. Taka pieczeń jest bardzo smaczna na ciepło i na zimno.
Smacznego !