Składniki :
400 g mąki – najlepiej do wypieków, typ 550
7 g drożdży suchych albo 20 g świeżych ( świeże muszą wcześniej wyrosnąć w miseczce, pokruszone, z łyżeczką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i łyżce mąki, przykryte ściereczką ).
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
20 ml oliwy
szklanka ciepłej wody
jajko
czarnuszka do posypania
kminek do posypania
Drożdże, cukier i 50 ml ciepłej wody umieścić w naczyniu na kilka minut. Przykryć ściereczką albo papierowym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę, wyrośnięte drożdże, sól resztę wody i oliwę wymieszać w misce, najpierw szpatułką potem rękami. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie, na blacie posypanym mąką, wyrabiać ciasto przez kilka minut. Podzielić je na kawałki. Z części formować kulki. Każdą lekko spłaszczyć. Resztę ciasta rozwałkować, pociąć na ok. 3 cm paski, każdy skręcić w świderek. Wszystko ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia. Bułeczki naciąć, posmarować ( najlepiej pędzelkiem ) roztrzepanym jajkiem. Tak samo świderki. Bułeczki posypać czarnuszką, świderki kminkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 250 stopni przez 15 minut albo w 230 przez 20, 25 minut.