Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bułeczki na suchych drożdżach

Redaktor admin on 2 Kwiecień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

400 g mąki – najlepiej do wypieków, typ 550

7 g drożdży suchych albo 20 g świeżych ( świeże muszą wcześniej wyrosnąć w miseczce, pokruszone, z łyżeczką cukru, 1/4  szklanki ciepłego mleka i łyżce mąki, przykryte ściereczką ).

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

20 ml oliwy

szklanka ciepłej wody

jajko

czarnuszka do posypania

kminek do posypania

Drożdże, cukier i 50 ml  ciepłej wody umieścić w naczyniu na kilka minut. Przykryć ściereczką albo papierowym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę, wyrośnięte drożdże, sól resztę wody i oliwę wymieszać w misce, najpierw szpatułką potem rękami. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie, na blacie posypanym mąką, wyrabiać ciasto przez kilka minut. Podzielić je na kawałki. Z części formować kulki. Każdą lekko spłaszczyć. Resztę ciasta rozwałkować, pociąć na ok. 3 cm paski, każdy skręcić w świderek. Wszystko ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia. Bułeczki naciąć, posmarować ( najlepiej pędzelkiem ) roztrzepanym jajkiem. Tak samo świderki. Bułeczki posypać czarnuszką, świderki kminkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 250 stopni przez 15 minut albo w 230 przez 20, 25 minut.


Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)