Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem, pieczarkami i chili

Redaktor admin on 9 Kwiecień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

6 jajek

szczypiorek

4 pieczarki

chili

2 łyżki masła

bułka tarta do posypania

sól

pieprz

ewentualnie inne ulubione przyprawy

Jajka ugotować na twardo ( od momentu wrzenia wody należy je gotować przez 8 minut ). Ugotowane zostawić do ostygnięcia. Jeśli mają być faszerowane w skorupkach, przeciąć je wzdłuż bardzo ostrym nożem. Białko z żółtkiem wyjąć łyżeczką i posiekać. Na zdjęciu są w specjalnych kokilkach, które nie pękają na patelni. Pieczarki obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości masła na małej patelni. Posolić, doprawić pieprzem. Szczypiorek pokroić,  chili posiekać ( jeśli nie lubi się ostrego należy wyjąć z chili środek ). Przygotować 3 salaterki. W jednej zmieszać część posiekanych jajek z pieczarkami, w drugiej zmieszać jajka ze szczypiorkiem, w trzeciej jajka z chili. Wszystko doprawić solą, pieprzem i wkładać farsz łyżeczką do skorupek albo kokilek. Docisnąć. Wierzch posypać bułką tartą. Na patelni rozgrzać masło ( nie powinno się palić) i delikatnie kłaść jajka farszem do dołu. Smażyć przez 2 minuty aż bułka się zarumieni.

Jajka faszerowane można mieszać też z natką pietruszki, łososiem, koperkiem lub innymi dodatkami.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)