Składniki :
6 jajek
szczypiorek
4 pieczarki
chili
2 łyżki masła
bułka tarta do posypania
sól
pieprz
ewentualnie inne ulubione przyprawy
Jajka ugotować na twardo ( od momentu wrzenia wody należy je gotować przez 8 minut ). Ugotowane zostawić do ostygnięcia. Jeśli mają być faszerowane w skorupkach, przeciąć je wzdłuż bardzo ostrym nożem. Białko z żółtkiem wyjąć łyżeczką i posiekać. Na zdjęciu są w specjalnych kokilkach, które nie pękają na patelni. Pieczarki obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości masła na małej patelni. Posolić, doprawić pieprzem. Szczypiorek pokroić, chili posiekać ( jeśli nie lubi się ostrego należy wyjąć z chili środek ). Przygotować 3 salaterki. W jednej zmieszać część posiekanych jajek z pieczarkami, w drugiej zmieszać jajka ze szczypiorkiem, w trzeciej jajka z chili. Wszystko doprawić solą, pieprzem i wkładać farsz łyżeczką do skorupek albo kokilek. Docisnąć. Wierzch posypać bułką tartą. Na patelni rozgrzać masło ( nie powinno się palić) i delikatnie kłaść jajka farszem do dołu. Smażyć przez 2 minuty aż bułka się zarumieni.
Jajka faszerowane można mieszać też z natką pietruszki, łososiem, koperkiem lub innymi dodatkami.
Smacznego !