Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Żurek

Redaktor admin on 9 Kwiecień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

litr wody lub bulionu warzywnego

litr zakwasu ( gotowego albo zrobionego w domu )

3, 4 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

40 dkg białej, surowej kiełbasy

15, 20 dkg boczku wędzonego

cebula

marchewka

2 jajka na twardo

3, 4 ząbki czosnku

2 łyżki chrzanu

125 ml śmietanki 30 procentowej

sól

pieprz

majeranek

2 łyżki oleju

Białą kiełbasę nakłuć wykałaczką żeby podczas gotowania nie popękała. Włożyć ją do garna z wodą albo bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i skórkę od boczku. Gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjąć i odłożyć do ostygnięcia. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, na patelni. Po trzech minutach dodać obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i majeranek. Smażyć wszystko jeszcze przez minutę. Dodać do gotującego się wywaru. Kiełbasę pokroić w plastry, marchewkę w krążki i też dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 15 minut. Na minutę przed końcem dodać chrzan i śmietankę. Podawać z pokrojonymi jajkami.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)