Składniki :
litr wody lub bulionu warzywnego
litr zakwasu ( gotowego albo zrobionego w domu )
3, 4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
40 dkg białej, surowej kiełbasy
15, 20 dkg boczku wędzonego
cebula
marchewka
2 jajka na twardo
3, 4 ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu
125 ml śmietanki 30 procentowej
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki oleju
Białą kiełbasę nakłuć wykałaczką żeby podczas gotowania nie popękała. Włożyć ją do garna z wodą albo bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i skórkę od boczku. Gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjąć i odłożyć do ostygnięcia. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, na patelni. Po trzech minutach dodać obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i majeranek. Smażyć wszystko jeszcze przez minutę. Dodać do gotującego się wywaru. Kiełbasę pokroić w plastry, marchewkę w krążki i też dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 15 minut. Na minutę przed końcem dodać chrzan i śmietankę. Podawać z pokrojonymi jajkami.
Smacznego !