Składniki :
szklanka ryżu
2 szklanki bulionu
2 małe marchewki
pół małego selera
kilka pomidorków koktajlowych
3/4 szklanki groszku mrożonego
cebula
papryka czerwona
pół papryki żółtej
5 ząbków czosnku
natka pietruszki albo koperek albo szczypiorek
kilka dużych krewetek
5 łyżek oliwy
łyżka masła
sól
pieprz
duża, dość głęboka patelnia
Marchewki, seler obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka albo w kostkę. Papryki, bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Czosnek ( 3 ząbki ) obrać, pokroić w plasterki ale niezbyt cienkie. Wszystko wrzucić na oliwę, na patelnię. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać ryż ( nie gotowany ). Wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Dodać bulion, groszek, przekrojone na pół pomidorki, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i wszystko podgrzewać przez pół godziny. Nie mieszać ! Na drugiej, mniejszej patelni, na maśle i dwoma ząbkami czosnku podsmażyć krewetki przez 2, 3 minuty. Na 3 minuty przed końcem smażenia się warzyw, dodać krewetki i podgrzewać pod pokrywką. Gotową paellę posypać natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.
Smacznego !