Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Paella

Redaktor admin on 12 Kwiecień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

szklanka ryżu

2 szklanki bulionu

2 małe marchewki

pół małego selera

kilka pomidorków koktajlowych

3/4 szklanki groszku mrożonego

cebula

papryka czerwona

pół papryki żółtej

5 ząbków czosnku

natka pietruszki albo koperek albo szczypiorek

kilka dużych krewetek

5 łyżek oliwy

łyżka masła

sól

pieprz

duża, dość głęboka patelnia

Marchewki, seler obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka albo w kostkę. Papryki, bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Czosnek ( 3 ząbki ) obrać, pokroić w plasterki ale niezbyt cienkie. Wszystko wrzucić na oliwę, na patelnię. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać ryż ( nie gotowany ). Wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Dodać bulion, groszek, przekrojone na pół pomidorki, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i wszystko podgrzewać przez pół godziny. Nie mieszać ! Na drugiej, mniejszej patelni, na maśle i dwoma ząbkami czosnku podsmażyć krewetki przez 2, 3 minuty. Na 3 minuty przed końcem smażenia się warzyw, dodać krewetki i podgrzewać pod pokrywką. Gotową paellę posypać natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)