Składniki :
półtora litra bulionu ( drobiowego, wołowego albo warzywnego ) – wcześniej gotowanego z mięsem i włoszczyzną albo samą włoszczyzną, doprawiony solą.
pęczek botwinki wraz z buraczkami – jeśli mały to dwa
kilka ziemniaków
koperek
śmietana
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz ( nie za dużo )
Umyte buraczki obrać, pokroić w plasterki albo w kostkę. Liście botwinki z łodyżkami dokładnie umyć i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i albo gotować w wodzie z solą oddzielnie albo razem z botwinką. Ugotowane oddzielnie można lekko okrasić masłem i potem dodać do zupy. Do bulionu wrzucić buraczki, pokrojone liście i łodyżki botwinki i ewentualnie ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do czasu aż buraczki będą miękkie – ok. 30 minut. Jeśli gotujemy botwinkę tylko na bulionie warzywnym warto dodać 2 łyżki masła klarowanego. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gotową zupę posypać posiekanym koperkiem. Śmietanę warto podać w osobnym naczynku – każdy doda jej do zupy tyle, ile lubi.
Smacznego !