Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Botwinka

Redaktor admin on 6 Maj, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

półtora litra bulionu ( drobiowego, wołowego albo warzywnego ) – wcześniej gotowanego z mięsem  i włoszczyzną albo samą włoszczyzną, doprawiony solą.

pęczek botwinki  wraz z buraczkami – jeśli mały to dwa

kilka ziemniaków

koperek

śmietana

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz ( nie za dużo )

Umyte buraczki obrać, pokroić w plasterki albo w kostkę. Liście botwinki z łodyżkami dokładnie umyć i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i albo gotować w wodzie z solą oddzielnie albo razem z botwinką. Ugotowane oddzielnie można lekko okrasić masłem i potem dodać do zupy. Do bulionu wrzucić buraczki, pokrojone liście i łodyżki botwinki i ewentualnie ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do czasu aż buraczki będą miękkie – ok. 30 minut. Jeśli gotujemy botwinkę tylko na bulionie warzywnym warto dodać 2 łyżki masła klarowanego. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gotową zupę posypać posiekanym koperkiem. Śmietanę warto podać w osobnym naczynku – każdy doda jej do zupy tyle, ile lubi.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)