Składniki :
ciasto :
szklanka mąki pszennej
2 jajka
szklanka mleka
pół szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
masło do smażenia naleśników ( pół łyżeczki na każdy naleśnik )
Dodatki do naleśników:
truskawki
borówki
bita śmietana
syrop klonowy
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być gęsta a konsystencji śmietanki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić pół łyżeczki masła, łyżką do zup wylać trochę masy na patelnię. Przechylać patelnię w różne strony żeby ciasto rozlało się po całym dnie. Po 40, 50 sekundach przewrócić naleśnik na drugą stronę ( najlepiej łopatką ) i smażyć do zarumienienia, mniej więcej ok. 20 sekund. Usmażony przenieść na talerz. Znowu na patelni rozpuścić masło i powtarzać czynności, jak wyże,j aż do skończenia się masy naleśnikowej. Naleśniki można ułożyć w trójkąty albo inaczej. Dodać bitą śmietanę, borówki, truskawki i polać syropem klonowym.
Smacznego !