Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Naleśniki sezonowe

Redaktor admin on 16 Maj, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

ciasto :

szklanka mąki pszennej

2 jajka

szklanka mleka

pół szklanki wody mineralnej gazowanej

szczypta soli

masło do smażenia naleśników ( pół łyżeczki na każdy naleśnik )

Dodatki do naleśników:

truskawki

borówki

bita śmietana

syrop klonowy

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być gęsta a konsystencji śmietanki. Na rozgrzanej patelni  rozpuścić pół łyżeczki masła, łyżką do zup wylać trochę masy na patelnię. Przechylać patelnię w różne strony żeby ciasto rozlało się po całym dnie. Po 40, 50 sekundach przewrócić naleśnik na drugą stronę ( najlepiej łopatką ) i smażyć do zarumienienia, mniej więcej ok. 20 sekund. Usmażony przenieść na talerz. Znowu na patelni rozpuścić masło i powtarzać czynności, jak wyże,j aż do skończenia się masy naleśnikowej. Naleśniki można ułożyć w trójkąty albo inaczej. Dodać bitą śmietanę, borówki, truskawki i polać syropem klonowym.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)