Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Grillowany bakłażan, gotowane szparagi i awokado

Redaktor admin on 22 Maj, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

zielone szparagi – pęczek

bakłażan

awokado

sól

pieprz

cytryna

oliwa

Szparagi oczyścić, oderwać stwardniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Szparagi powinno się gotować w pozycji pionowej, główki powinny wystawać znad wody. Bakłażan należy przeciąć wzdłuż na 5 części. Każdą z obu stron posmarować oliwą, posolić, doprawić pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową ( bez tłuszczu ) i ułożyć na niej kawałki bakłażana. Grillować z każdej strony ok. 3 minut. Najlepiej to zrobić pod koniec gotowania się szparagów- aby wszystko jednocześnie podać ciepłe. Awokado przeciąć, wyjąć pestkę, pokroić je na cząstki i ułożyć obok bakłażana i szparagów. Obok – kawałki cytryny – dla podkręcenia smaku awokado. Awokado należy przyrządzić w ostatniej chwili żeby nie zsiniało. Można też wcześniej ale wtedy, po jego obraniu i przecięciu, należy włożyć z powrotem pestkę albo skropić cytryną. Wówczas nie straci koloru. Taki zestaw to smaczna, sezonowa przystawka.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)