Składniki :
Pęczek białych szparagów
łyżka masła
łyżka bułki tartej
sól
pieprz – opcjonalnie
Szparagi obrać – delikatnie z wierzchniej skórki od góry do dołu. Włożyć do ( najlepiej wąskiego, wysokiego ) garnka z osoloną wodą, główkami do góry, tak, żeby główki wystawały znad wody. Wcześniej, po oczyszczeniu, można pęczek szparagów związać bawełnianym sznurkiem, wtedy łatwiej przełożyć je na półmisek. Gotować 12, 15 minut – w zależności od tego jak grube są łodygi. Szparagi powinno być miękkie ale jędrne. Na 2 minuty przed końcem gotowania się szparagów, na małej patelni rozpuścić masło, dodać tartą bułkę i podgrzewać przez minutę. Szparagi odcedzić i przełożyć na półmisek, ewentualnie doprawić pieprzem. Gotową, podsmażoną na maśle bułką tartą, polać szparagi.
Smacznego !