Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Składniki :
Placki :
1 kg ziemniaków
cebula
jajko
łyżka mąki
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Sos kurkowy :
szklanka kurek
szklanka śmietany
łyżka masła
sól
pieprz
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Obraną z wierzchniej skórki cebulę też zetrzeć. Wbić jajko, dodać mąkę, sól i pieprz. Wymieszać łyżką i kłaść porcje na rozgrzany olej, na patelni. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Kurki oczyścić, większe pokroić i smażyć na maśle ok. 15 minut ( aż woda odparuje ). Potem dodać śmietanę, sól, pieprz, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut. Gotowe placki z sosem można posypać koperkiem.
Smacznego !