Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Szaszłyki

Redaktor admin on 27 Czerwiec, 2020 dostępny w Wiadomości. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

pierś kurczaka podwójna

2 małe zielone papryki

2 małe żółte papryki ( polskie )

5 cebulek dymek

20 dkg surowego boczku wędzonego

20 dkg pieczarek

3 łyżki oliwy

czosnek niedźwiedzi – 2 łyżki

słodka papryka w proszku – 2 łyżeczki

sól

pieprz

folia aluminiowa

patyki do szaszłyków

Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Papryki pokroić na kawałki, uprzednio wyjmując gniazda nasienne. Cebulki przekroić na pół. Boczek pokroić w plastry a potem na pół. Kawałki kurczaka wymieszać z oliwą, czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem i papryką w proszku. Kawałki papryki i pieczarki posolić i lekko oblać oliwą. Nadziewać na patyki : cebulę, kawałek kurczaka, paprykę, boczek, pieczarkę, paprykę, cebulę, kurczaka itd. Każdy gotowy szaszłyk ułożyć na kratce do pieczenia ( albo na blasze ), na kawałku folii aluminiowej. Powinno być jej tyle żeby można było owinąć nią szaszłyk. Piec w piekarniku ( funkcja grill – góra, dół ) w 230 stopniach przez godzinę i 20 minut. Najpierw piec przez pół godziny w otwartych foliach, potem owinąć nimi szaszłyki. Tak przyrządzone będą upieczone, kruche ale nie spalone.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)