Składniki :
szklanka jagód
śmietana
cukier do posypania
Ciasto :
2 szklanki mąki
pół szklanki bardzo ciepłej wody
szczypta soli
albo
Ciasto nr. 2 :
3 szklanki mąki
jajko
3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
łyżka miękkiego masła
mała, płaska łyżeczka soli
Do mąki wlać wodę, dodać sól i zagniatać ciasto do uzyskania jednolitej masy. W wersji drugiej, do mąki wbić jajko, sól, miękkie masło. Wszystko siekać nożem, dodając stopniowo ciepłą wodę. Zagnieść do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Wyrobione ciasto, zarówno w pierwszej jak i drugiej wersji, zostawić przykryte ściereczką na 10, 15 minut. Po tym czasie nie będzie się lepić i wchłonie całą mąkę. Rozwałkować i szklanką albo kieliszkiem wycinać kółka. Na każde kłaść jagody, trochę posypać cukrem i sklejać brzegi. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Jak wypłyną, po minucie można je wyciągać, najlepiej łyżką cedzakową. Gotowe, polać gęstą albo bitą śmietaną i posypać cukrem.
Smacznego !