Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pierogi z jagodami.

Redaktor admin on 17 Lipiec, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

szklanka jagód

śmietana

cukier do posypania

Ciasto :

2 szklanki mąki

pół szklanki bardzo ciepłej wody

szczypta soli

albo

Ciasto nr. 2 :

3 szklanki mąki

jajko

3/4 szklanki bardzo ciepłej wody

łyżka miękkiego masła

mała, płaska łyżeczka soli

Do mąki wlać wodę, dodać sól i zagniatać ciasto do uzyskania jednolitej masy. W wersji drugiej, do mąki wbić jajko, sól, miękkie masło. Wszystko siekać nożem, dodając stopniowo ciepłą wodę. Zagnieść do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Wyrobione ciasto, zarówno w pierwszej jak i drugiej wersji, zostawić przykryte ściereczką na 10, 15 minut. Po tym czasie nie będzie się lepić i wchłonie całą mąkę. Rozwałkować i szklanką albo kieliszkiem wycinać kółka. Na każde kłaść jagody, trochę posypać cukrem i sklejać brzegi. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Jak wypłyną, po minucie można je wyciągać, najlepiej łyżką cedzakową. Gotowe, polać gęstą albo bitą śmietaną i posypać cukrem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)