Składniki :
50 dkg pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz cayenne
słodka papryka w proszku
olej do podsmażenia mięsa
łyżka masła do smażenia pieczarek
bulion, tyle żeby przykrył mięso
śmietana – 18 % – najlepsza do zup
koperek
Ryż :
szklanka ryżu
półtorej szklanki bulionu
łyżeczka masła.
Ryż zagotować w bulionie z dodatkiem masła. Po minucie gotowania, przykryć pokrywką, zdjąć z ognia, garnek z ryżem zawinąć w gruby koc albo kołdrę ( na co najmniej 30 minut ).
Mięso dość drobno pokroić, najlepiej w małe, krótkie paski, pieczarki obrać, pokroić ale niezbyt drobno. Kawałki mięsa obtoczyć w soli, pieprzu i papryce i smażyć na oleju ( 3 łyżki ) aż mięso zacznie skwierczeć i wyparuje sos. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę 20 minut. Pieczarki smażyć na maśle, pod koniec smażenia posolić. Pieczarki powinny być smażone do momentu aż sos wyparuje i staną się delikatnie rumiane. Dodać je do mięsa. Gotować wszystko przez 20 minut. Potem dodać koncentrat pomidorowy a po pięciu minutach śmietanę. Gotowe podawać z ryżem. Posypać koperkiem.
Smacznego !