Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Boeuf strogonow

Redaktor admin on 29 Lipiec, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

70 dkg mięsa wołowego – pierwsza krzyżowa

50 dkg pieczarek

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

pieprz cayenne

słodka papryka w proszku

olej do podsmażenia mięsa

łyżka masła do smażenia pieczarek

bulion, tyle żeby przykrył mięso

śmietana – 18 % – najlepsza do zup

koperek

Ryż :

szklanka ryżu

półtorej szklanki bulionu

łyżeczka masła.

Ryż zagotować w bulionie z dodatkiem masła. Po minucie gotowania, przykryć pokrywką, zdjąć z ognia,  garnek z ryżem zawinąć w gruby koc albo kołdrę ( na co najmniej 30 minut ).

Mięso dość drobno pokroić, najlepiej w małe, krótkie paski, pieczarki obrać, pokroić ale niezbyt drobno. Kawałki mięsa obtoczyć w soli, pieprzu i papryce i smażyć na oleju ( 3 łyżki ) aż mięso zacznie skwierczeć i wyparuje sos. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę 20 minut. Pieczarki smażyć na maśle, pod koniec smażenia posolić. Pieczarki powinny być smażone do momentu aż sos wyparuje i staną się delikatnie rumiane. Dodać je do mięsa. Gotować wszystko przez 20 minut. Potem dodać koncentrat pomidorowy a po pięciu minutach śmietanę. Gotowe podawać z ryżem. Posypać koperkiem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)