Składniki :
1 kg jalapeño ( może też być chili albo pepperoni ale te są bardziej ostre )
Marynata :
3,4 l octu winnego
1/2 kg cukru
125 g soli
Przyprawy :
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka ziaren pieprzu w całości
łyżeczka ziaren kolendry
kilka ząbków czosnku
Składniki na zalewę połączyć, zagotować. Jalapeño delikatnie nakroić wzdłuż z jednej strony ( żeby zalewa się dostała do środka ) Ułożyć w misce, zalać gorącą zalewą. Przykryć mniejszym od miski talerzem i docisnąć, stawiając na talerzu coś ciężkiego. Po 12 godzinach przełożyć jalapeño do czystego słoika, do zalewy wrzucić przyprawy i czosnek. Wymieszać. Zalać tym jalapeño. Słoik zakręcić i pasteryzować przez kilka minut. Tak przygotowane jalapeño, pepperoni czy chili są jędrne a słodycz zalewy łagodzi ich ostrość.
Smacznego !