Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Jalapeño marynowane

Redaktor admin on 7 Wrzesień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

1 kg jalapeño ( może też być chili albo pepperoni ale te są bardziej ostre )

Marynata :

3,4 l octu winnego

1/2 kg cukru

125 g soli

Przyprawy :

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

pół łyżeczki suszonego oregano

łyżeczka ziaren pieprzu w całości

łyżeczka ziaren kolendry

kilka ząbków czosnku

Składniki na zalewę połączyć, zagotować. Jalapeño delikatnie nakroić wzdłuż z jednej strony ( żeby zalewa się dostała do środka ) Ułożyć w misce, zalać gorącą zalewą. Przykryć mniejszym od miski talerzem i docisnąć, stawiając na talerzu coś ciężkiego. Po 12 godzinach przełożyć jalapeño do czystego słoika, do zalewy wrzucić przyprawy i czosnek. Wymieszać. Zalać tym jalapeño.  Słoik zakręcić i pasteryzować przez kilka minut. Tak przygotowane jalapeño, pepperoni czy chili są jędrne a słodycz zalewy łagodzi ich ostrość.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)