Składniki :
40 dkg żeberek wieprzowych
20 dkg surowego boczku wędzonego
30 dkg kiszonej ( nie kwaszonej kapusty ). Kiszona powstaje dzięki naturalnej fermentacji, kwaszona to zalewana octem kapusta.
2 marchewki
pietruszka
por
kawałek selera
kilka ziemniaków
liść laurowy
łyżeczka majeranku
sól
Żeberka pokroić na 2 kawałki i włożyć do dość dużego garnka, zalać wodą – do 3/4 wysokości garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na średnim ogniu, do czasu, aż żeberka będą bardzo miękkie – ok. półtorej godziny. Dodać obrane i umyte : marchewki, selera, pietruszkę, ziemniaki ( pokrojone w kostkę ) oraz pora. Posolić. Po 10 minutach dodać poszatkowaną kapustę i majeranek. Gotować jeszcze przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem dodać boczek, uprzednio pokrojony w kostkę, zarumieniony na patelni bez tłuszczu.