Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Redaktor admin on 26 Wrzesień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

40 dkg  żeberek wieprzowych

20 dkg surowego boczku wędzonego

30 dkg kiszonej ( nie kwaszonej kapusty ). Kiszona powstaje dzięki naturalnej fermentacji, kwaszona to zalewana octem kapusta.

2 marchewki

pietruszka

por

kawałek selera

kilka ziemniaków

liść laurowy

łyżeczka majeranku

sól

Żeberka pokroić na 2 kawałki i włożyć do dość dużego garnka, zalać wodą – do 3/4 wysokości garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na średnim ogniu, do czasu, aż żeberka będą bardzo miękkie – ok. półtorej godziny. Dodać obrane i umyte : marchewki, selera, pietruszkę, ziemniaki ( pokrojone w kostkę ) oraz pora. Posolić. Po 10 minutach dodać poszatkowaną kapustę i majeranek. Gotować jeszcze przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem dodać boczek, uprzednio pokrojony w kostkę,  zarumieniony na patelni bez tłuszczu.


Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)