Składniki :
4 dość cienkie plastry łopatki ( albo więcej ale potrzebna jest duża patelnia żeby leżały obok siebie )
4 nieduże papryki – ostre, łagodne o różnych kolorach
garść pieprzu zielonego w całości
łyżka słodkiej papryki w proszku
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól
olej rzepakowy do posmarowania plastrów łopatki przed smażeniem
łyżka masła
1/3 szklanki gorącej wody albo bulionu
Plastry łopatki delikatnie naciąć nożem po całości ale nie przeciąć. Z obu stron posolić, posypać papryką w proszku i czosnkiem niedźwiedzim. Polać olejem i wymieszać, tak, żeby olej przywarł wraz z przyprawami do obu stron mięsa. Ułożyć na rozgrzanej, suchej patelni. Po 3 minutach przewrócić na drugą stronę. Po 2 minutach ułożyć pokrojone słodkie papryki i ostrzejsze w całości. Wszystko posypać pieprzem. Dodać masło, zmniejszyć ogień na średni. Przykryć pokrywką. Po 5 minutach wlać wodę lub bulion i dalej dusić przez 15, 20 minut.
Smacznego !