Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Plastry łopatki z pieprzem i paprykami

Redaktor admin on 20 Październik, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

4 dość cienkie plastry łopatki ( albo więcej ale potrzebna jest duża patelnia żeby leżały obok siebie )

4 nieduże papryki – ostre, łagodne o różnych kolorach

garść pieprzu zielonego w całości

łyżka słodkiej papryki w proszku

łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

sól

olej rzepakowy do posmarowania plastrów łopatki przed smażeniem

łyżka masła

1/3 szklanki gorącej wody albo bulionu

Plastry łopatki delikatnie naciąć nożem po całości ale nie przeciąć. Z obu stron posolić, posypać papryką w proszku i czosnkiem niedźwiedzim. Polać olejem i wymieszać, tak, żeby olej przywarł wraz z przyprawami do obu stron mięsa. Ułożyć na rozgrzanej, suchej patelni. Po 3 minutach przewrócić na drugą stronę. Po 2 minutach ułożyć pokrojone słodkie papryki i ostrzejsze w całości. Wszystko posypać pieprzem. Dodać masło, zmniejszyć ogień na średni. Przykryć pokrywką. Po 5 minutach wlać wodę lub bulion i dalej dusić przez 15, 20 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)